Banken leren zelfstandigen en KMO’s waar ze financiering kunnen vinden

12 september 2018

Febelfin werkt mee aan infosessies FOD Economie omtrent financiering van KMO’s en zelfstandigen

Morgen wordt in Brussel het startschot gegeven van een 10-delige reeks informatiesessies over de financiering van KMO’s en zelfstandigen. Het doel is om KMO’s en zelfstandigen een beter beeld te geven van hun financieringsmogelijkheden en de verschillende wetgevende aspecten toe te lichten. De FOD Economie organiseert de sessies, Febelfin ondersteunt het initiatief en vaardigt onder meer sprekers af uit de bancaire sector.

De financiering van zelfstandigen en KMO’s in de realisatie van hun dromen is en blijft een kerntaak van onze banken. De recordcijfers van krediet aan ondernemingen getuigen daarvan: in juni 2018 stond maar liefst voor 154,3 miljard EUR krediet aan ondernemingen uit. Febelfin vindt het belangrijk dat ondernemingen een duidelijk en objectief zicht hebben op welke soort financiering het best past bij hun type onderneming en financieringsdoel. De website www.financieringvanondernemingen.be tracht hierop een antwoord te bieden. Op de website krijgen ondernemers ook tips mee om een goed kredietdossier samen te stellen zodat hun kredietaanvraag alle kans op slagen heeft.

Febelfin zorgt voor ondersteuning

De reeks infosessies die de FOD Economie organiseert op initiatief van minister Ducarme past volledig binnen deze filosofie. Febelfin ondersteunt het initiatief dan ook ten volle. De infosessies focussen onder meer op de wet KMO-financiering. Febelfin heeft hiervoor per sessie een lokale bankier uitgenodigd die in naam van de Federatie de wet zal toelichten.

De eerste Franstalige sessie vindt morgen plaats in Brussel. Een Nederlandstalige sessie volgt op 18 september. Nadien worden de sessies tussen september en december van dit jaar in de andere Belgische provincies georganiseerd. Eerstkomend op de kalender zijn de sessies op 2 oktober in Gent en op 4 oktober in Charleroi. Minister Ducarme zal de Franstalige sessies inleiden, vice-eersteminister Alexander De Croo zal hetzelfde doen voor de Nederlandstalige sessies.

Programma

  • Het programma ziet er standaard als volgt uit:
  • Inleiding door minister Ducarme of minister De Croo
  • De wet KMO-financiering: de grote richtsnoeren, de nieuwigheden die met de wet van 29 december 2017 in werking treden en de nieuwe gedragscode
  • Financiering door business angels & tax-shelter "starters en groeiende bedrijven": opportuniteiten voor de KMO's
  • Internationalisering van KMO’s
  • Fiscale ruling
  • Alternatieve financieringsmechanismen (Leasing)

Meer informatie

Voor meer inlichtingen kunt u terecht bij Isabelle Marchand, woordvoerster van Febelfin, via press@febelfin.be of op het centrale persnummer 02 507 68 31. 

Bijkomende info vindt u ook op www.financieringvanondernemingen.be.

Meer over: